Berceau met goudenregen

Een ander ruimtelijke element is de berceau, een loofgang met een ronde vorm, met goudenregen. Deze berceau is geplaatst in 1998. Er is hier gekozen voor een simpele constructie wat ondanks, of misschien wel dankzij, zijn eenvoud een mooi en strak beeld geeft.

Gechargeerd gezegd zijn er ronde buizen ‘simpelweg’ in de grond gestopt. Deze buizen zitten niet vast op een fundering, nee deze staan los in de grond en worden door de begroeiing van de goudenregen, en 1 rijbuis (dwarsbuis in de lengte richting van de palen) in de top, op zijn plaats gehouden. Daardoor is het een simpele maar stevige en stabiele constructie. Natuurlijk is het niet zo simpel als het nu lijkt, maar in essentie komt het daar wel op neer.

Er is op deze plek voor een berceau met goudenregen gekozen als aanloop naar het Plaza Alhambra met zijn gele muren. In mei is de hele berceau goud-geel van de bloemen en wat een prachtig beeld geeft; de bloemen hangen in lange trossen als, inderdaad, een regen van goud.

Als onder beplanting is er gekozen voor sneeuwroem, Chionodoxa. Dit bolletje is afkomstig uit het gebergte van Turkije. Dit bolletje heeft dan wel geen gele bloemkleur maar de contrastrijke blauwe kleur komt mooi terug in de kleur van de gekozen beplanting in het Plaza Alhambra. Hierdoor wordt de samenhang tussen de berceau en het patioplein versterkt.

Het hoogteverschil tussen de lage tuinen en de hoger gelegen boulevard wordt hier opgevangen met een trap die toegang geeft tot het ommuurde Plaza Alhambra. Lopend en kijkend onder de berceau door wordt je als het ware het patioplein ingezogen door het beeld en de geluiden van het sprankelende waterspel dat zich in daar afspeelt.

Naast deze berceau zijn er ook nog andere ruimtelijke elementen: