Boerenbont plein

Dit tuingedeelte, het boerenbont plein, is in 2005 gerealiseerd met een wilgenkooi. Deze moest een schaduwrijke doorgang gaan vormen met daarom heen aangeplant verschillende ouderwetse soorten eenjarigen. Deze zijn niet op kleur gesorteerd maar staan door elkaar heen; het moet een boerenbont geheel zijn, vandaar ook de naam boerenbont plein.

In 2005 zijn zoals genoemd de wilgen geplant die als ze groot genoeg waren met elkaar verbonden moesten worden van de ene naar andere kant van het pad. De proef was hier om een loofgang te maken van levende bomen, deze aan elkaar te verbinden zonder staketsel  of ander hulpmiddel. Als het eenmaal dicht was zouden er wat schaduw minnende soorten onder komen. De buitenkant wordt elk jaar opnieuw ingeplant met verschillende soorten eenjarigen, hierbij kunt u denken aan goudsbloemen, afrikaantjes, leeuwenbekjes en oost Indische kers soorten, of andere, zolang het maar een boerenbont plein wordt!

Ondertussen is er de afgelopen jaren op diverse manieren geprobeerd om de wilgenkooi te sluiten zonder staketsel of andere hulpmiddelen, zoals ook op de foto’s te zien is. Helaas heeft dit nog niet tot het gewenste resultaat geleidt doordat de takken, in de zomer wanneer er veel blad aan zit, te zwaar zijn en door gaan hangen. Dit is alleen op te lossen door een dragende constructie te maken, iets wat we hier juist niet willen!

Daarom worden de wilgen nu geknot waardoor de knotten de gevraagde schaduw verzorgen. Niet geheel hoe we het boerenbont plein oorspronkelijk in gedachten hadden, maar desondanks een ‘geslaagd’ experiment, ondanks de dus tegenvallende uitkomst van de wilgenkooi.

Om eenheid te creëren met het tegenovergelegen Oud Hollands plein is ook in het boerenbont plein gebruik gemaakt van Oud Hollandse siertegels in, destijds, een nieuwe kleur grijs en nieuwe formaten. Hierdoor kunnen de diverse kleuren en formaten van deze steen gemakkelijk met elkaar vergeleken worden en zijn de diverse stadia van veroudering van de tegels goed zichtbaar.