Heesterborder

De heesterborder begint al vroeg in het voorjaar met bloeien. Als één van de eerste planten van het seizoen tonen diverse magnolia’s hun prachtige bloeiwijze, iets later volgen de rozen en viburnums. Deze heesterborder is de gehele zomer een kleurrijke zone maar vooral in het voorjaar een ware bloemenpracht.

De achterwand van deze heesterborder wordt gevorm door een, ca. 3 meter, hoge haag van scherpe hulst. Mooi donkergroen met de bekende rode bessen. Aan de voorzijde van de border, bij de grasrand, staan diverse soorten, minder tot weinig ziekte gevoelige, heester- en trosrozen zoals Rosa ‘Sahara’, Rosa ‘Mirato’ en vele anderen. Hiertussen in staan een vijftiental verschillende soorten Viburnums en een aantal soorten Cornus, kornoelje. Ook staan hier diverse soorten magnolia’s doorgemengd. De bomen laag wordt gevormd door een negental verschillende soorten lijsterbessen (Sorbus) en een aantal eiken en een Catalpa (trompetboom).

Door het gebruik van dit assortiment in de heesterborder zijn er al vanaf het voorjaar veel kleuren en bloemen in deze border aanwezig. Zo bloeien de magnolia’s omstreeks maart / april met uitlopers naar mei. De lijsterbessen beginnen dan juist pas met bloeien. De gebruikte rozen zijn soorten die het hele seizoen blijven bloeien terwijl ze weinig onderhoudt behoeven. Zoals eerder genoemd zijn deze rozen ook geselecteerd op hun sterkte waardoor ze dus minder, tot weinig, ziekte gevoelig zijn.

De heesterborder bevindt zich, als je naar het gehele ontwerp van de tuinen kijkt, op een vreemde plek. Het is een uitloper van onze metalen pergola naar wat vroeger een weiland was, tegen de grens met de buren aan. Deze plek voor de heesterborder is gekozen doordat dit eigenlijk de enige plek was, zonder midden in het weiland iets te creëren, waar voldoende zon en licht kwam om de rozen, maar ook de bomen hiervan te voorzien.

Tegenwoordig is het weiland een maisdoolhof geworden met een rand gras erom heen variërend van 5 tot 15 meter breed, sinds 2013 loopt door deze strook gras het blotevoetenpad