Houten pergola met blauweregen

De oudste van de ruimtelijke elementen in Kijktuinen Nunspeet is deze in 1997 geplaatste houten pergola. Deze houten pergola is een op kunstzinnige wijze in elkaar vervlochten houtconstructie. De constructie en het ontwerp zijn bedacht en getekend door Goedegebuure Tuin- en Landschapsarchitecten. De houten constructie dient als drager voor de begroeiing.

De staanders van deze Zijaanzicht houten pergola zijn gemaakt van hardhout, hiervoor is gekozen vanwege de duurzaamheid aangezien deze staanders koud in de grond staan. Het is natuurlijk niet de bedoelding dat deze in de grond gaan rotten en vergaan want vervanging hiervan is vrijwel onmogelijk. De rijlatten (dwarsbalken in de lengte richting tussen de palen), en de ruiters (dwarsbalken die haaks op de rijlatten liggen) van afgerond normaal hout, wel zijn deze extra goed in de verf gegaan. De gehele houten pergola is voorzien van een witte verflaag, dit was destijds samen met de vormgeving erg modern en heeft zelfs nu nog een eigentijdse uitstraling.

De begroeiing van de houten pergola bestaat uit witte- en blauweregen. Gekozen is voor een wit bloeiende vorm bij het hoge gedeelte, de Boulevard, en twee blauw bloeiende vormen in het lage gedeelte van de pergola. Door slim gebruik te maken van een menging van zowel links als rechts draaiende vormen wordt de bloeiperiode, visueel, verlengd doordat deze verschillende soorten net iets na elkaar bloeien. Als onder begroeiing is gekozen voor de blauwe boshyacint, Hyacinthoides non-scripta.

De houten pergola zorgt hier zowel voor een scheiding tussen de verschillende thema’s als voor een verbinding tussen de hoger gelegen boulevard en het lager liggende gedeelte van de tuinen. De overgang hiertussen is gemaakt door een gemetselde trap met twee bloemen of plantenbakken ernaast. De steen die hiervoor gebruikt is komt overeen met de bestratingssteen die gebruikt is bij het hoge gedeelte, de boulevard. Hierdoor sluit het metselwerk van de trap mooi aan bij de bestrating.

Behalve deze houten pergola hebben wij nog andere ruimtelijke elementen: