Kruidentuin

Het gebruik van kruiden om hun geneeskracht en om ermee te koken bestond al eeuwen geleden. De eerste kruidentuin zoals die ons voor ogen staat, ontstond bij kloosters en burchten en dan wel binnen de muren, op de binnen plaatsen. Sober van vorm en symmetrisch was de ruimte opgedeeld in een stramien van vierkanten; klein van formaat zodat alle planten in het gebruik goed te bereiken waren.

Vroeger onderhield iedereen een kruidentuin. Mensen gebruikten zelfgekweekte kruiden om zich te behelpen bij eventuele ziekten. Kruiden werden in de keuken gebruikt. Gewassen uit de kruidenhoek dienden ook om de lucht te verfrissen. De kruidentuin werd in perceeltjes geteeld en om de drie jaar gerooid om te verjongen. Zo werden de planten uit de grond gehaald en enkel de buitenste delen van de plant mochten terug de grond in om de kruidentuin vitaal te houden. Van de resten maakte men een aftreksel, of men droogde de bruikbare delen in de schaduw van een pannendak, buiten bereik van de felle zonnestralen.

De keukenkruiden zijn er om de gerechten van een bepaalde smaak te voorzien. De kruiden waren vroeger peperduur, het was dan ook maar beter om ze zelf te kweken in je eigen kruidentuin en zo in je eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Voortbordurend op de traditie is hier ook met een stramien van vierkanten gewerkt, zij het op een moderne manier, met hulpmiddelen van deze tijd. Op die manier is men tot een ontwerp voor onze kruidentuin gekomen van verschillende formaten vierkanten en rechte vormen. De gekozen bestrating, een betonproduct sluit hierbij aan. We zien dat ook een moderne kruidentuin mits goed beplant de gewenste prettige sfeer kan uitademen. De kruiden van deze tuin zijn er niet alleen voor het gebruik; het oog wil óók wat. Genieten van de kleuren en vormen: snuif de geuren eens op en let op de vlinders, bijen en andere insecten, die net als u genieten van deze bloemenpracht.

Er zijn niet alleen keukenkruiden maar ook geurkruiden, verfkruiden en geneeskrachtige kruiden gebruikt in onze kruidentuin en deze zijn zodanig gecombineerd dat er een aantrekkelijke kruidentuin is ontstaan waarin het goed toeven is. Een toevoeging in de tuin is het gebruik van roestend staal. Dit komt terug in de vorm van bakken en als rekken voor allerlei klimplanten. Voor dit materiaal is gekozen omdat dat mooi past in de sfeer en uitstraling van de kruiden.