Metalen pergola met druif en clematis

Een ander ruimtelijke element wat is toegepast in Kijktuinen Nunspeet is een metalen pergola. Ook bij deze constructie is door Goedegebuure Tuin- en Landschapsarchitecten zelf het ontwerp en de constructietekening gemaakt.

De metalen pergola is uitgevoerd in gegalvaniseerd staal en na levering van de onderdelen, hebben wij deze zelf in elkaar gezet. Hierdoor kregen wij in 1999 praktijkervaring plaatsen van een metalen pergola. De constructie heeft een fundering van gestort beton. Hierin zijn funderingsankers ingestort, waarop de staanders aangebracht zijn. Deze funderingsankers zijn van draadeind gemaakt, waardoor het d.m.v. moeren mogelijk is alle staanders op gelijke hoogte te stellen.

Het geheel van de metalen pergola heeft een moderne en strakke uitstraling wat goed past bij de moderne uitstraling van de kruiden– en grassentuin en de strakke onderliggende bestrating (Escher stenen).

In het hoge gedeelte, op de Boulevard, is de metalen pergola begroeit met diverse soorten druivenrassen. Er zijn 10 verschillende soorten geplant, 5 blauwe, 4 witte en 1 rode. Beneden is gekozen voor een begroeiing van een groot clematisassortiment van ongeveer honderd verschillende groot- en kleinbloemige clematis soorten. Al die verschillende soorten levert een kleurrijk geheel op, wat mooi afsteekt tegen de donkergroene strak geschoren taxus hagen.

Door het toepassen van de verschillende soorten clematissen leren wij ook steeds meer over de sterkte van de verschillende soorten clematissen. Welke soorten snel last hebben van de verwelkingziekte bijvoorbeeld. De ervaring is voornamelijk dat de grootbloemige soorten veel gevoeliger zijn voor de ziekte dan de klein bloemige en men adviseert bij particulieren dan ook om kleinbloemige soorten te nemen. B.v. Clematis alpina, macropetala, montana etc.

Ook hier is de pergola een scheiding tussen verschillende thematuinen maar tevens een verbinding tussen de Boulevard en de lage gedeelte tuinen. De verbinding hiertussen is gemaakt door middel van een gegalvaniseerde metalen trap welke mooi aansluit op de vormgeving van de metalen pergola.

Naast deze metalen pergola zijn er ook nog andere ruimtelijke elementen: