Ontstaan van Kijktuinen Nunspeet

“In de eerste plaats hebben we Kijktuinen Nunspeet aangelegd omdat we allerlei experimenten wilden doen met nieuwe planten en combinaties van planten. Maar we testen in onze tuinen ook de kwaliteit van bestratingsmateriaal. We doen lering op over het onderhoud; hoe moet je omgaan met de verschillende plantenziekten en -plagen. Daarnaast speelt de vormgeving natuurlijk ook een rol”. Dit is de samenvatting die dhr. Ing. L.J. Goedegebuure geeft over het ontstaan van Kijktuinen Nunspeet.

Dhr. Goedegebuure had zelf een “postzegel” tuin. Hij wilde allerlei nieuwe soorten proberen waardoor de groepen steeds kleiner werden. Ook werden er allerlei nieuwe soorten bij zijn schoonouders in de tuin gezet; die kregen hierdoor een steeds kleinere moestuin en boomgaard. Daarnaast merkte hij de gevolgen van de inschrijving van de Kamer van Koophandel van zijn Tuin- en Landschapsarchitectenbureau. Vertegenwoordigers van steenfabrieken wisten hem te vinden, waardoor hij steeds meer monsters kreeg van verschillende soorten stenen, maar ook verschillende kleuren, formaten en kwaliteiten en bewerkingsmethoden van de slijtlagen.

Op een gegeven moment is bij de gemeente Nunspeet een verzoek ingediend om een stuk grond te kopen en het bestemmingsplan te wijzigen. In 1996 was het zover en is dat allemaal rond gekomen. Men is naar de Kienschulpenweg verhuisd met het Tuin- en Landschapsarchitectenbureau. Er is een basisplan voor de inrichting gemaakt en daarna is men met de aanleg van Kijktuinen Nunspeet, toen nog onder de noemer Kijktuinen Goedegebuure, begonnen.

Er werden door verschillende steenfabrikanten materialen aangeboden om te gebruiken. Hierdoor werd het mogelijk de kwaliteit te bepalen na een aantal jaar buiten liggen. Voor de medewerkers van Goedegebuure Tuin- en Landschapsarchitecten is het goed de verschillende materialen in de tuin te zien. Hierdoor kan een bewuste keuze voor een bepaald product gemaakt worden, gebaseerd op verschijningsvorm en kwaliteit.

Kijktuinen Nunspeet is niet alleen een probeer plek van verschillende bestratingsmaterialen maar ook van bouwkundige constructies zoals pergola’s en berceaus en vooral ook van beplantingen en combinaties van verschillende soorten beplantingen. Er worden dus proeven gedaan met bestratingen, elementen en beplantingen, trends worden gezet en nieuwe elementen worden uitgeprobeerd.

In Kijktuinen Nunspeet komen bezoekers, die lekker een dagje weg willen, of ideeën komen op doen voor de eigen tuin. Maar ook groepen van tuinclubs, personeelsvereniging en andere groepen. Ook is het een geschikte plek om klanten van Goedegebuure Tuin- en Landschapsarchitecten rond te leiden en te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Maar ook om te laten zien wat er voor beplantingen bedacht zijn bij een opdrachtgever in de tuinen of mogelijkheden voor verschillende bouwkundige constructies.

Kijktuinen Nunspeet is geen model tuin maar een thematische tuinen. Het is de showroom en de proeftuin van het architectenbureau en een recreatieve plek voor toeristen en plantenliefhebbers.

De laatste jaren is Kijktuinen Nunspeet uitgebreid met een kwekerij voor plantenverkoop. Maar ook met kinderattracties als doolhoven, een blotevoetenpad en in de zomer een maisdoolhof.