Plaza Alhambra

Een bezoek aan de beroemde Moorse tuinen (het Plaza Alhambra ) in Granada, Zuid-Spanje heeft een onvergetelijke indruk achter gelaten bij tuin- en landschapsarchitect Leen Goedegebuure. Het Plaza Alhambra heeft met zijn klassieke schoonheid als grote inspiratiebron gewerkt bij het bedenken en realiseren van dit patioplein, in 1998 moest het er van komen en is het gerealiseerd.

Gelegen aan de voet van de Sierra Nevada is door wat in de volksmond de Moren genoemd worden 1000 jaar geleden het Plaza Alhambra gebouwd. Dit betoverende bouwwerk bestaat uit een burcht, paleizen en vrouwenvertrekken. Alle vertrekken komen uit op een centraal hof, een patio of binnenplein.

De buitenkant van de gebouwen zijn sober, de binnenkanten en patio’s rijk gedecoreerd. Waarbij gespeeld is met het belangrijkste element van macht in die dagen, op die plaats: het water.

Water zorgt behalve voor laving van mens en dier ook voor verkoeling, geluid en schoonheid. Via een stelsel van stroompjes en klaterende beekloopjes wordt het water uit de bergen d.m.v. prachtige vormgegeven elementen naar en door de tuinen getransporteerd, spuitend, sprankelend en klaterend. Het water is er belangrijker dan de planten en bloemen. Er is een stukje van de daar gevonden sfeer, een combinatie van klassieke schoonheid, kleur, hoogstaand materiaalgebruik en rust opgeroepen, vertaald naar de omstandigheden tussen “Veluwe en Zuiderzee”.

De hoge gele muren zorgen voor een omsloten gevoel en geven je het idee van een plek waar je niemand om je heen hebt. Alle rust is daar en blijft ook daar. In het Plaza Alhambra is de binnenkant van de patio ook rijk gedecoreerd, dit doormiddel van éénjarige en vast planten. Al de gekozen beplanting bloeit met paarsblauwe bloemen. Paarsblauw is de steunkleur en mooi in combinatie met de okergele muren en blonde bestrating. Paarsblauw is tevens een verwijzing naar het water wat in het midden van het plein staat maar ook over trappen naar beneden loopt en uit de muren valt.

Door het in één kleur houden van de toegepaste beplantingen  en wat meer exotischer soorten heesters binnen het Plaza Alhambra is het gevoel van zuid europesche patiotuin gecreëerd. In het zonnige zuiden genieten van zon, geluid van water en rust om je heen.

Rust eens uit op de muurtjes die fungeren als bankjes, genietend van de stilte en het geluid en de beweging van het water, dromend van de Spaanse zon je wanende in het Plaza Alhambra. Óf klim eens op de wenteltrap om als de Sultan uitzicht te hebben over het land, de bergen, de heuvels en de tuinen.