Plein met vormbomen

Trendy zijn tegenwoordig de vormbomen, van oudsher kennen we natuurlijk de leilindes van voor de boerderij maar tegenwoordig zijn bijna alle soorten bomen als vormboom te verkrijgen.

Wij zijn vanaf de oprichting in 1996 al bezig met vormboven, onderandere leiperen en lei-iepen. Ook zijn er al snel dakbomen in de vorm van moerbeien aangeplant. Voor deze dakvorm worden ook vaak platanen voor gebruikt omdat deze snel groeien, nadeel daarvan is dat er elk jaar wel 2 tot 3 meter “schot” op kan zitten waardoor het toch weer een grote boom word en de dakvorm niet meer zichtbaar is. Moerbeien groeien wat langzamer, hierdoor is deze gemakkelijker in vorm te houden.

Vanaf dit pleintje ziet u in één oogopslag wat het thema vormbomen inhoudt. Dakbomen van moerbei (Morus alba ‘Macrophylla’), blokken van platanen (Platanus acerifolia), leivormen van peren (Pyrus calleryana ‘Chanticleer’) en iepen (Ulmus hollandica ‘Atropurpurea’) zuilbeuken ( Fagus sylvatica) en geschoren (kegelvormige) lindes (Tilia cordata ‘Greenspire’).

Zittend op een bankje onder de dakvormige moerbeien heeft u een prachtig zicht over de Boulevard  welke begeleid wordt door geschoren lindes en over de voorjaars- en najaarsborders.

In 1997 zijn deze vormbomen geplant. Ze hebben dus al een aantal jaren van groei achter de rug en zijn mooi dicht geworden. Zomers geven deze dakbomen een heerlijke schaduw en verkoeling. Het is een gezellige en knusse plek om te zitten, wat te drinken en te genieten van alle ervaringen die u in de tuinen heeft opgedaan. Het leuke van geschoren dakbomen is dat er ook in een kleine tuin een schaduw plek gemaakt kan worden zonder groot wordende bomen te gebruiken of de bol boompjes die overal al worden gebruikt. De dakbomen worden elk jaar in augustus plat geschoren en indien nodig ingebonden om de vorm goed te houden en een mooi dicht bladerdak te krijgen.

Al deze verschillende soorten vormbomen hebben één nadeel, dat is dat ze de rest van hun leven geleidt en begeleidt moeten worden. Bomen groeien nu eenmaal niet van zichzelf  plat, schijfvormig of welke vorm dan ook; ze willen een kop maken en de lucht in groeien.