Prieel en loofgangen met rozen

Een van de oudste ruimtelijke elementen van Kijktuinen Nunspeet is het prieel in met bijbehorende loofgangen. Het geheel is klassiek opgezet van metaal volgens eigen ontwerp van Goedegebuure Tuin- en Landschapsarchitecten en in 1997 geplaats. De klassieke vormgeving sluit naadloos aan op de vormgeving van de rozentuin waarin het geplaatst is. Het prieel is voorzien van een viertal ‘ingangen’ met daartussen ‘raampjes’ waardoor je ondanks dat je beschut zit, toch openheid ervaart en de omliggende tuin bijna ‘naar binnen’ komt.

Het geheel is begroeid met rozen en clematissen waardoor het op een zomerse dag heerlijk toeven is op het zitje onder het prieel. De metalen loofgangen zijn begroeid met verschillende soorten klimrozen.

De loofgangen en het prieel waren in de loop van de jaren geheel begroeid geraakt door de klimrozen en de clematis, hierdoor kon je heerlijk in de schaduw zitten op een warme zomerse dag, genietend van, en wegdromend tussen, de heerlijke geuren en prachtige verschillende kleuren van de rozen om je heen.

In strenge winter van 2012 zijn de rozen voor een groot deel kapot gevroren. Jammer van de mooi dicht begroeide loofgangen en het prieel, maar ook een nieuwe kans voor ons om het prieel weer mooi te laten zien, want door de begroeiing was de constructie vrijwel niet meer zichtbaar. Gelukkig hebben de meeste klimrozen zelf het wel overleeft, vanuit de aangeaarde, voet van de roos zijn weer nieuwe scheuten gekomen die het prieel en de loofgangen weer zullen gaan begroeien.

De loofgangen zijn uitlopers van, of leiden juist naar, het prieel met aan de uiteindes kleine terrasjes met teakhouten bankjes geheel in de sfeer van het thema. Ook hier kan je weer heerlijk zitten en genieten van de bloemen en geuren die je tegemoet komen.

Behalve dit prieel hebben wij nog andere ruimtelijke elementen: