Rotstuin

U zag hem op afstand al liggen, onze Berg, de hoogste berg van Nunspeet, als uit een barst in de aardkorst omhoog gedrukt in onze rotstuin. Een berg als landschappelijk element in een tuin is nog niet vaak vertoond in Nederland. Deze berg is in 1998 aangelegd.

Met behulp van een werkmaquette werd de rotstuin ontworpen. Maar toen de stenen arriveerden bracht dit eigenzinnige materiaal de steenhouwer en ontwerpers toch weer op nieuwe ideeën. Het werd dus echt pionieren voor onze medewerkers die hebben geholpen met realiseren van de rotstuin.

Het resultaat mag er zijn; Uit de laagvlakte verrijst een boeiend geologisch landschap: bergen en dalen , beekjes en watervallen, muurtjes, spleten, trappen en een heuse grot achter een gordijn van water. Klimmend en klauterend ontmoet u een keur van West- Europese steensoorten, zoals maaskeien, lavasteen, kalksteen, kwartsiet en basalt. Bij elkaar vormen ze een palet van kleurnuances, dat versterkt wordt door de halfproducten die we direct naast het ruwe gesteente gebruiken. Men zocht nauwkeurig naar planten die passen bij de groeiomstandigheden. Die verschillen namelijk nogal. Er zijn lichte, zonnige en lieflijke kanten aan de berg, maar ook donkere, beschaduwde, harde en steile vlakken.

Met veel liefde en geduld begeleidt men de rotstuin in het zoeken naar een evenwicht tussen planten en stenen. Zo’n procedure duurt jaren, maar de basis ligt er.

Door de rotstuin heen lopend doorkruist men een put kas. Dit is een verdiepte kas, geheel volgens Engelse traditie (alpine house), waarin rotsplanten uit het hooggebergtegroeien die alleen met droge winters goed gedijen. Deze put kas wordt onderhouden en verzorgd door een lid van de Nederlandse rotsplantenvereniging aangezien deze delicate planten een expertise op zich zijn!