Rozentuin

In 1997 bij het begin van de realisatie van Kijktuinen Nunspeet is ook gelijk een rozentuin aangelegd. De planten hierin hebben nu al flink wat jaren kunnen groeien wat je goed terug kan zien bij de heesterrozen, de bogen en het prieel die nu totaal begroeid zijn, en een goede begeleiding en schaduw geven. In de rozentuin is het genieten van alle kleuren en geuren die de rozen geven.

Eigenlijk spreken we in onze rozentuin van een “rozenhof”. Middels een klassieke symmetrische opzet is in deze rozentuin een expositie van gemaakt, gebruikmakend van vrijwel al het geen moeder natuur op gebied van rozen te bieden heeft.

Combinaties van ouderwetse Engelse rozen, David Austin rozen, heesterrozen, doorbloeiende moderne heesterrozen, bodembedekkende rozen, trosrozen , theehybriden en talloze stamrozen zijn hier toegepast. Tevens hebben wij combinaties met bomen , heesters, vaste planten, sieruien en eenjarige uitgeprobeerd in onze rozentuin.

Wandelend over het hoofdpad, onder de met talloze klimrozen begroeide metalen loofgangen, komt u op het midden terras van de rozentuin. Hier bevindt zich het hoogtepunt van onze rozentuin: een met rozen (zgn. ramblers) en clematis begroeid prieel met een zitje. Op een zomerse dag, omgeven door de geur van talloze rozen is het hier goed toeven.

Kleur opzet in de rozentuin

Binnen het rozen sortiment komen zeer veel geel en rood bloeiende voor met daarnaast veel roze bloeiende. Dit zijn twee aparte kleuren werelden die zich moeizaam laten mengen. Daarom is er voor onze rozentuin door de architect gekozen voor een gedeelte met warm rood, vurig oranje en knal geel en een ander gedeelte met zacht dan wel harder roze en wit. De overgang hiertussen is gemaakt door het toepassen van donkerrood, purper en hardroze. Door middel van eenjarige, grassen en andere vaste planten zijn grijze en blauwe tinten toegevoegd.

Direct om het prieel bevinden zich de haast traditionele buxus vakken met rozen, door rozenbogen met elkaar verbonden. Deze vakken zijn in gedeeld op kleur, 2 vakken zijn met grootbloemige rozen en trosrozen in roze en wit en 2 vakken met grootbloemige rozen en trosrozen in geel, abrikoos, oranje en rood. De bogen zijn begroeid met de moderne, doorbloeiende klimrozen.

Daar omheen bevinden zich de grotere borders, waar met ander soort “haagjes” en randen is gewerkt. Deze vakken bestaan uit ouderwetse Engelse rozen, heesterrozen, bodembedekkende rozen, trosrozen en theehybriden in roze, karmijn, lila en paars-rood en een deel in geel, abrikoos, oranje en rood. In deze vakken staan sierperen geknipt tot vierkante zuilen. In deze grotere borders vinden we, als beëindiging van de paden, zitplekjes met banken. Waaruit al rustend en verpozend over het geheel teruggekeken kan worden.

In onze rozentuin hebben wij sieruien tussen de rozen toegepast. Deze staan hier al vanaf het begin en komen elke jaar terug. Zoals in Engeland al langer bekend is zorgen de (sier)uien ervoor dat er in de rozentuin niet gespoten hoeft te worden tegen luis. Wel wordt gedurende het seizoen regelmatig preventief gespoten met een schimmelwerend middel. Er bestaan dan ook nog steeds geen schimmel resistente rozen, ondanks dat diverse kwekers en producenten dit wel beweren. Deze zogenoemde schimmelvrije of schimmelresistente rozen zijn hoogstens mínder schimmel gevoelig maar niet gegarandeerd schimmelvrij te houden zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.