Schaduwtuin

Een tuin met bomen (sierfruit) en hagen die voor schaduw zorgen, dat is het deel dat in 2004 is aangelegd onder de noemer schaduwtuin. Hierbij is gebruik gemaakt van het gewone tuinassortiment aan schaduwplanten bruikbaar voor iedereen en niet zoals in de veentuin voor de liefhebbers en deskundige.

De schaduwtuin kent een grote natuurlijke vijver met een turfrand. Houten vlonders met bankjes en poefjes en een zeer uitgebreid sortiment aan beplanting die in de schaduw groeit. Hierbij denken we naast varens aan Helleborus, Pulmonaria’s, Brunnera’s in verschillende cultivars, Epimedium in diverse kleuren als wit, geel, rosé en oranje, Dicentra, Campanula, Tiarella, Geranium, Hoasta, Lamium, Symphytum Aruncus, Luzula e.a.

Vanwege de sfeer en uitstraling van de schaduwtuin was de wens een hoogstam boomgaard te hebben. Vruchtbomen worden vanwege vruchtzettingen en bezonning “open” gesnoeid. Hierdoor ontstaat onder de vruchtbomen een prettige, min of meer halfschaduw sfeer, waar veel schaduwplanten graag willen groeien. Omdat het kweken van echt fruit niet gewenst was, zeker niet het benodigde spuiten om infecties van de appels en peren te voorkomen is gekozen voor een sortiment sierappels. Bloei, groeiwijze en snoeiwijze is net als bij echt fruit, dus de sfeer van een echte boomgaard is nagemaakt in onze schaduwtuin, echter zonder het rottende en afgevallen fruit.

Ook hier merkt men echter dat ondanks dat de catalogi van de kwekers anders aangeven er nog geen schurftresistente sierappels bestaan. Wel is de ene soort vatbaarder dan de ander. Voor het gebruik in de openbare ruimte moet daar terdege rekening mee worden gehouden. Onder de boomgaard is een natuurlijke vijver aangelegd met de sfeer van een ven. Hierbij lopen de water en moerasplanten over in de gewone vaste planten en ontstaat een “natuurlijke” oever.

Elk deel van de schaduwtuin heeft een ander soort thema, zo zijn er stukken in de schaduwtuin die helemaal in het wit en geel bont zijn, een deel met varens, een gedeelte met snel groeiende woekerende schaduwplanten en een deel met het ven. De verschillende onderdelen zijn van elkaar gescheiden door hagen van diverse verschillende soorten. Wat aparte soorten voor hagen die gebruikt zijn zijn Cornus mas, Prunus lusitanica en Pyrus sal. ´Pendula´. De vormgeving is landschappelijk cq. natuurlijk onder het stramien van de vruchtbomen.