Seizoenborders

Als schepen in de branding liggen ze als hart van de seizoenborders. Een drietal vijvers, ovaal van vorm, gemaakt van verschillende foliesoorten en bekleed met lood. Prachtig in combinatie is de blauwgrijze kleur van het lood met de warme kleur van de baksteen bestrating. Ook het contrast tussen de strakke vorm van de vijvers en de los groeiende vaste planten is erg fraai.

De seizoenborders zijn al aanwezig vanaf het eerste moment, kortom ook dit deel is in 1997 aangelegd en is dus een van de oudste delen van Kijktuinen Nunspeet.

Voorzomer

Het doel van de seizoenborders is het benadrukken van de verschillen tussen de seizoenen. In mei en juni is de voorzomerborder op zijn mooist, veel kleur en verschillende vormen in het blad en bloeiwijze geven een afwisselend en gevarieerd beeld. Als de voorzomerborder op zijn hoogte punt is, dan is in de najaarsborder alles nog volop in de groei en helemaal groen. In de voorzomerborder komen veel planten voor die na terug knippen nabloei geven. Voorbeelden hiervan zijn veel soorten Geraniums, Salvia, Trollius etc. Ook op dit gebied worden proeven gedaan en worden ervaringen aan het publiek kenbaar gemaakt.

Nazomer

Vanaf eind augustus, begin september komt de nazomerborder in bloei. Verschillende herfstbloeiers zoals Asters, Anemonen, Sedums en grassen geven dan volop kleur aan de andere zijde van de loden vijvers. In die periode is de voorzomerborder helemaal groen en gaat alle aandacht uit naar de nazomerzijde. Zo wisselen beiden kanten elkaar of in deze seizoenborders.

Dhr. Goedegebuure kwam op dit thema omdat hij ooit een opdracht heeft moeten maken voor een docent. Die docent wilde graag veel bloeiende planten in zijn tuin, maar omdat hij in de zomer altijd weg ging met de caravan wilde hij planten die in het voorjaar of in het najaar bloeiden. De zomer maakte hij niet mee in zijn eigen tuin dus hoefde er niets te bloeien in die periode.

Normaal proberen we een tuin zo in te richten dat er jaarrond wat bloeit. Door het bij elkaar zetten van gelijktijdig bloeiende planten is het mogelijk accenten per seizoen te leggen.