Veentuin

Een veentuin is iets heel bijzonders, zeker op een schaal (420m²) zoals hier in 2003 aangelegd is. In Engeland zijn diverse veentuinen te bekijken in Nederland zijn slechts bij een klein aantal liefhebbers voorbeelden van een veentuin te zien en dan nog als een heel klein hoekje als onderdeel van een rotstuin.

Hoe ziet het onze veentuin er uit? Getracht is een sfeer te maken zoals van een vochtig bos met daarbij behorende onder begroeiing. Dit bos staat op heuvelig terrein, met bergjes en dalen. Daar doorheen stroomt een beekje, je hoort het water murmelen.

Het water komt als een bron over een omgevallen boomstam en vindt zijn weg via kleine stroomversnellingen door stronken en keien naar beneden. De oevers van de beek zijn begroeid met moeras- en oeverplanten. Varens en mossen begroeien stronken en keien. De heuvels zijn gemaakt van turfblokken en veen met stronken, waardoor een goede, vochthoudende biotoop gemaakt is waarop bijzondere schaduwplanten willen gedijen.

Onder het sortiment bomen zijn veel bijzondere soorten die niet zoveel gebruikt worden maar ó zo mooi zijn. Denk hierbij aan de prachtige Cercidiphyllum, de katzuraboom met een prachtige herfstkleur. Als heesters wordt in de veentuin gebruik gemaakt van japanse esdoorns, rhododendrons en andere ericacaea die goed tegen schaduw kunnen en van vochtige, zure, grond houden.

En dan natuurlijk de kruidachtigen. Een verzameling van zeldzame bosplanten zoals orchideeën en aronskelkachtigen is in onze veentuin te vinden. Afgewisseld met nieuwigheden die net op de markt komen. Hierbij denken we naast varens, aan Helleborus, Pulmonaria’s, Epimedium, aronskelkachtigen, salomonszegels, valse salomonszegels, voetblad etc. En natuurlijk niet te vergeten de bosanemoontjes in diverse kleuren en varieteiten.

Zoals in een bos hoort lopen er kronkelpaadjes van houtsnippers doorheen van waaraf van het geheel genoten kan worden. Eenvoudige ruwhouten bruggetjes van eikenhout van de Veluwe zorgen er voor dat de stromende beekjes overgestoken kunnen worden zodat je de veentuin van alle kanten kunt bewonderen.