Winter in de tuinen

Tegen de winter gaan de tuinen in winter rust. Winterbeelden leveren fantastische foto’s op die we graag met u willen delen. Dauw, rijp en sneeuw op takken en bladeren, maar ook op spinnenwebben zijn in het ochtend gloren prachtig om te zien.

De tuin klaar maken voor de winter

De tuin klaar maken voor de winter is alleen noodzakelijk voor het behouden van het gazon; afgevallen blad dient hiervan verwijderd te worden. Verder blijven alle afgestorven planten resten van de planten staan, er wordt nog niets afgeknipt en opgeruimd. Hierdoor ontstaan er uiterst fraaie beelden, maar ook is dit beter voor de plant zelf als ook voor alle fauna in de tuin. De vogels zijn dankbaar voor de zaden die dienen als voedsel evenals de insecten die in de planten overwinteren. Egels kunnen overwinteren tussen de bladeren, en zo zijn er nog vele andere dieren die er voordeel van hebben. Het niet afknippen bevorderd ook het in stand blijven van een aantal soorten planten, soorten met holle stengels kunnen anders in een natte winter wegrotten.

Aan de slag ná de winter

Pas in het voorjaar, februari / maart, als we zien dat de planten onder de oude bladeren en takken nieuwe scheuten en neusjes gaan vormen, gaan we de planten resten opruimen. Hierbij houden we ook nog enigszins rekening met de weersvooruitzichten, met name met vorst. Als er weinig vorst meer in de lucht zit en de neusjes gaan groeien, pas dan gaan we alle resten van het vorige jaar opruimen. Met een bladhark kunnen we 85% van alle resten bij elkaar harken, de meeste plantenresten breken of trek je gemakkelijk af. Wat niet afbreekt of afgetrokken kan worden knippen we bij de grond af met een snoeischaar, bij siergrassen kan er ook een heggenschaar gebruikt worden. Natuurlijk zijn er ook planten, voornamelijk heesters, die je niet afknipt bij de grond, deze moet je enkel terug snoeien zodat ze niet te groot worden en de uitgebloeide bloemen eruit zijn.

Advies en coaching of laten doen?

Voor meer advies over de voorjaarsschoonmaak en ander tuinonderhoud bent u van harte welkom op onze themadagen. Voor persoonlijk advies bij u thuis kunt u ook gebruik maken van onze Tuincoach, een van onze medewerkers komt dan bij u thuis om u persoonlijk advies en coaching te geven voor het onderhouden van uw tuin. Wilt u liever dat iemand anders het onderhoudswerk voor u doet? Onze hoveniers staan voor u klaar.