Open dag 2018


Op zaterdag 7 april 2018 kan iedereen gratis kennis komen maken met Kijktuinen Nunspeet en de nieuwste aanvullingen op het Blotevoetenpad.

Ook zijn natuurlijk de spelletjesdoolhof en de kwekerij geopend.

Jong en oud kan er dan genieten van al het moois wat er al te zien is in de tuinen, maar de kinderen van 2 tot 99 jaar kunnen ook heerlijk het blotevoetenpad lopen en zich hier uitleven op de diverse onderdelen. In de kwekerij kunnen bezoekers profiteren van verschillende aanbiedingen voor lente- en zomerplanten. In (o.a.) de grote zaal zal een expositie zijn van werken van de kunstschilders die in 2015 en/of 2016 aanwezig waren op de schildersdagen van Gogh en Monet.

Verder zal er om 14.00 uur een rondleiding gegeven worden om het bedrijf te leren kennen. Een kijkje in onze keuken eigenlijk…

Onze buren

Wij horen in het hoogseizoen meerdere keren per week dat bezoekers op weg naar ons toe de weg vragen aan voorbijgangers. Regelmatig weet een inwoner van Nunspeet dan niet te vertellen waar wij zitten en soms kennen ze de gehele naam niet. Wij hopen met onze jaarlijkse open dag vooral lokale mensen op een laagdrempelige manier een indruk te geven van wat wij allemaal te bieden hebben. Genieten van onze tuinen, of voor kinderen lekker spelen op het blotevoetenpad en in de doolhoven. Voor veel mensen zo dichtbij, soms zelf alleen maar de straat over steken, maar nog nooit geweest. Tot onze tevredenheid hebben we vorig jaar vele buurt bewoners en inwoners van Nunspeet en omgeving te gast gehad!

Acties tijdens open dag

  • In de kwekerij zijn er tijdens deze open dag diverse leuke aanbiedingen.
  • Er worden een gratis rondleiding gegeven tijdens de opendag. Geadviseerd wordt om u hiervoor aan te melden.
  • Er zullen diverse (kleine) versnaperingen te koop zijn voor een zachte prijs.

Kijktuinen Nunspeet

De tuinen zelf bieden het jaar rond een grote variatie aan de liefhebbers, maar ook aan hen die heerlijk willen genieten: zo zijn er in de zomer de borders op kleur van vaste planten met mooie kleurencombinaties oplopend van wit, zacht geel, zacht roze, purper en blauw tot geel oranje en rood. Er is een klassieke rozentuin en in de veentuin en de schaduwtuin vindt men een grote verscheidenheid aan de meest bijzondere schaduwplanten. Een prachtig plein met waterpartij dat is geïnspireerd op het Alhambra loopt uit in een boogpad (berceau) van Gouden Regen. Een alpine rotstuin met een bergbeek geeft toegang tot een gedeeltelijk verzonken kas waarin aarzelend een begin is gemaakt met alpineplanten voor de droge plaat¬sen. Ook vindt men hier een grot met een waterval. Een ieder kan verder genieten van een kruidentuin (met keuken-, verf- en geneeskrachtige kruiden), een gras¬sentuin en een bollen- en knollentuin. Verder worden de tuinen gesierd door verschillend boogmateria¬len en andere elementen. Een metalen pergola biedt plaats aan een tiental ver¬schillende soorten druiven en Clematissen. Een houten pergola is aan¬gekleed met witte en blauwe regens. De vele vormbomen, hagen en andere geschoren struiken geven de bezoeker een indruk van de uitgebreide toepassingsmo¬gelijkheden in de tuin. Ook is er een biologische moestuin met diverse soorten (bijzondere) groente te bewonderen. Door deze grote verscheidenheid is er dus elke maand weer iets anders te zien. Overal in de tuinen staan zitjes en bankjes, zodat ook ouderen rustig kunnen genieten van al het moois wat de natuur ons biedt. Ook zijn de tuinen geschikt voor rolstoelen en rollators

Blotevoetenpad

Een bijzonder pad, geschikt voor jong en oud. Je mag er met blote voeten lopen; geef je voeten de vrijheid! Natuurlijk is ook degene die niet vuile voeten houdt welkom; het motto is dan Laarzen aan! In Kijktuinen Nunspeet is het avontuurlijk spelen gecombineerd met het kennis maken met verschillende materialen om op te lopen. Een reis voor jong en oud, voor papa’s maar ook voor opa’s met de kleinkinderen.

Gezondheid
In de natuur vertoeven is gezond, wandelen is goed voor ons lichaam. Op blote voeten wandelen is nog gezonder. Het stimuleert het hart en de bloedsomloop, maar regelt ook de bloeddruk. Ook is het goed voor de rug en het bevordert de darmwerking. Hiernaast is een groene omgeving goed voor ons geestelijk welbevinden. Iedereen weet hoe fijn het voelt om op je blote voeten een strandwandeling te maken, door het gras te lopen of je voeten in een modderbad te verwennen Vitamine G in Kijktuinen Nunspeet; de G van Groen, Gezond, Geest, Genieten, Gevoel en Geluk.

Kwekerij

Op verzoek van de vele bezoekers is het al jaren mogelijk om op kleine schaal diverse soorten planten, zoals vaste planten, grassen, bollen, knollen, eenjarigen en kruiden te kopen bij een bezoek aan de Kijktuinen Nunspeet. Vanwege de groeiende vraag is vanaf vorig jaar mogelijk planten te kopen afzonderlijk van een bezoek te brengen aan de Kijktuinen. Het sortiment wordt bepaald door hetgeen in de Kijktuinen zo mooi te zien is, nieuwe soorten, bijzonderheden die uitgeprobeerd worden in mooie combinaties. De meeste planten worden zelf gestekt, gescheurd of gezaaid en in de kas opgekweekt . De kwaliteit en soortechtheid is daardoor gewaarborgd. Elk jaar wordt het assortiment groter en is er een grotere verscheidenheid aan planten voor zowel in de zon als in de schaduw. Op dit moment worden meer dan 1000 soorten aangeboden. Binnen dit assortiment bevinden zich enkele zeer bijzondere, in Nederland slecht verkrijgbare soorten welke zeker de liefhebber zullen aanspreken. Maar ook voor de gewone tuinier zijn er vele soorten en prachtige planten te koop. Om iedereen de kans te geven deze materialen te kunnen kopen is er een aparte verkoopruimte “De Kwekerij” waar men de planten kan uitzoeken. Deze kwekerij is uiteraard (altijd) gratis toegankelijk.

Locatie

Kijktuinen Nunspeet vind u aan de Kienschulpenweg 26 te Nunspeet en zijn geopend op maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. www.kijktuinen.nl; tel. 0341 – 260656.