Schildersdag

In augustus 2015 vond in Kijktuinen Nunspeet de 1e schildersdag plaats. Deze eerste editie had als thema Van Gogh, ingegeven door het jaar van Van Gogh. Tijdens deze zogenoemde schildersdag was er een rondleidingen door de tuinen waar op unieke wijze werd gerefereerd en verwezen naar de schilderijen en het leven van Van Gogh. Daarnaast waren er een 25-tal lokale schilders aan het werk in de tuinen. Dit op initiatief van Willemien Mulder die jaren de organisatie van de schildersdag in Vierhouten heeft verzorgd.

Zij heeft op die dag diverse tafarelen verzorgd geinspireerd op de schilderijen van Van Gogh voor de aanwezige schilders om te portreteren. Natuurlijk werd er ook veelvuldig gebruik gemaakt van onze tuinen als decor voor schilderijen.

Voor de 2e editie van de schildersdag, in 2016, is Cloude Monet als inspiratiebron gebruikt. Op diverse plekken door de tuinen heen zijn taferelen geschilderd in de stijl van Monet.

De tuinen zelf boden een grote variatie voor de schilders. Zo zijn er natuurlijk borders van vaste planten met kleurencombinaties oplopend van wit, zacht geel, rose en blauw tot geel, oranje en rood. Ook een mooie vijverpartij met waterlelies ontbreekt niet. Wie kent niet deze soortgelijke scènes uit de beroemde tuin van Monet in Giverny.

Schildersdag 2017

De 3e schildersdag zal gehouden worden op 19 augustus met als thema “het vergeten boerenleven”. Wij hopen op net zulke enthousiaste reacties van bezoekers als ook van de aanwezige schilders als op de voorgaande editie.

Op deze dag zullen vele bekende en onbekende Nunspeetse en regionale schilders en schilderessen een stekje hebben in de tuinen waar zij aan de slag zijn. Het thema houdt in dat ze diverse kleding, gebruiksvoorwerpen en andere attributen aantreffen die we tegenwoordig niet meer gebruiken of zelfs niets meer zien. Het is de bedoeling dat de kunstwerken hiernaar verwijzen.

Buiten de schilders die aan het werk zijn zal er om 14.00 uur wederom een rondleiding gegeven worden door onze tuinen.

 

Diverse schilders op de schilderdagKunstenaar hard aan het werk op schilderij tijdens schilderdagSchilderij van onze moestuin met vogelverschrikkerTafareel gebaseerd op Van Gogh op de schilderdag 2015Aankondiging schildersdag Van Gogh 2015Aquarel van onze zomerbloeiende bollen- en knollen tuinEen aantal schilderijen gemaakt tijdens de schildersdag 2015 Van Gogh