Themadagen met rondleidingen


Rondleiding tijdens themadag
Rondleiding tijdens themadag

Kijktuinen Nunspeet organiseert op diverse donderdagen de zogenoemde themadagen. Tijdens deze themadagen krijgt u informatie over planten en tuinen in het algemeen, direct toepasbaar bij u thuis. Maar ook inzicht in diverse aspecten in onze kijktuinen. Dus wilt u meer weten over onderhoudt aan uw eigen tuin, over leuke feitjes en weetjes en alles meer over tuinen, dan zijn de themadagen uitermate geschikt en leuk om bij te wonen.

Deze themadagen zijn iedere laatste donderdag van de maand van maart t/m oktober met één of meerdere rondleidingen over het thema van die dag door o.a. tuin en -landschapsarchitect Leen Goedegebuure, ontwerper en eigenaar van Kijktuinen Nunspeet.

In juli en augustus zijn er extra themadagen en is er in augustus een schildersdag.

De PRIMAdagen vinden plaats op zaterdagen in maart,  juni en oktober. Tijdens deze PRIMAdagen gaat u mee met een rondleiding en is er aansluitend een proeverij  i.s.m. restaurant PRIMA uit Nunspeet. Voor deze PRIMAdagen is aanmelden vereist!

De entreeprijs voor een themadag bedraagt € 10,00 incl. de rondleiding. Voor Liefhebbers van Kijktuinen Nunspeet (jaarabonnement) zijn is deelname aan themadagen geheel gratis.

Tijdens PRIMAdagen bedraagt de entreeprijs € 15,00 incl. de rondleiding en de proeverij verzorgt door restaurant PRIMA.  Liefhebbers van Kijktuinen Nunspeet (jaarabonnement) krijgen € 10,00 korting op deze prijs.

Overzicht themadagen 2018

Themadag Spring is in the air

29 maart | rondleiding om 14.00 uur
In Kijktuinen Nunspeet is al vele seizoenen te genieten van diverse voorjaarsbloeiende bollen, in grote aantallen en vele soorten, vroege bloeiers dus.

We doen o.a. proeven met verschillende soorten bollen in grote potten en bakken. In 2, 3 of 4 lagen boven elkaar geplant, zodat verschillende bollen achter elkaar in bloei geraken waardoor er een langere tijd van bloemen genoten kan worden. Etage beplanting als het ware, een extra toevoeging aan onze toch al zo mooie tuinen.

Ook de andere vroegbloeiende planten (meest schaduwplanten) komen deze themadag aan bod.

Themadag Beautiful Colours of Spring

26 april | rondleiding om 14.00 uur
Nu, eind april, zijn de rotstuin en de schaduwplanten op zijn mooist. Het is de tijd van de voorjaarsbloei. De voorjaarsbloeiers zijn hoofdzakelijk schaduwplanten die te vinden zijn in de schaduwtuin en de veentuin.

Een veentuin is iets heel bijzonders, zeker op een schaal (420 m²) zoals bij ons aangelegd is. In Engeland zijn vergelijkbare tuinen te bekijken, in Nederland ook bij de Hortus in Utrecht, maar verder zijn slechts bij een klein aantal liefhebbers voorbeelden te zien en dan nog als heel klein hoekje als onderdeel van de tuin.

Hoe ziet het er uit? Getracht is een sfeer te maken zoals van een bos met daarbij behorende onder begroeiing.

Een tuin met bomen (sierfruit) en hagen die voor schaduw zorgen wordt al snel een schaduwtuin. Deze tuin kent een grote “natuurlijke” vijver met turfranden. Houten vlonders met bankjes en een zeer uitgebreid sortiment aan beplanting die in de schaduw groeit.

De meeste schaduw minnende beplanting behoort tot de bosplanten, vandaar een zeer vroege of soms zeer late bloei. Tijdens deze themadag wordt aandacht geschonken aan combinaties van bomen, heesters en vaste planten; opbouw van een schaduwborder; bostuin en veentuin.

Themadag Early summer

31 mei | rondleiding om 14.00 uur
Behoefte aan veel bloemen voordat de zomervakantie begint? Kom dan naar deze themadag!

Deze maand zullen de meeste Alliums (sieruien) prachtig in bloei staan. Er staan een 10-tal soorten in allerlei kleuren en hoogtes.

Verder is nu de voorzomerborder schitterend om te zien. Bij de border in de seizoentuin gesierd met een drietal loden vijvertjes, kunt u op een teakhouten bankje volop genieten. Deze border is samengesteld uit planten die bloeien in de voorzomer.

Aan de orde komen de thema’s combinaties, nabloeibevordering en hoe ziet het er de rest van het jaar uit.

Themadag A taste of Roses

28 juni | rondleiding om 14.00 uur
De rozentuin is in deze tijd van het jaar door zijn veelheid aan kleur en geur een lust voor het oog en voor de neus. De rozenbogen en het prieel zijn begroeid met verschillende klimrozen in diverse kleuren. Op de teakhouten bankjes en andere zitjes in deze rozentuin is het goed toeven.

Door leden van de Nederlandse Rozenvereniging zullen de vandaag uw vragen op rozengebied beantwoord worden.  Aan bod tijdens deze themadag komen natuurlijk snoeien, mesten en bestrijding van ziekten en plagen.

Van alle in Nederland voorkomende type rozen zijn voorbeelden aanwezig in ons rozenhof.

Themadag Bijbelse planten nader verklaard

12 juli | rondleiding om 14.00 uur
In ieder hoofdstuk van de Bijbel staat wel een verwijzing naar voedsel, timmerhout, vruchten, tuinen, landbouw etc., en er worden meer dan honderd plantensoorten met naam en toenaam genoemd.
Als je je verdiept in de kruiden, die een rol spelen in de plantencultus van het Christendom, kom je terecht in de wereld van de middeleeuwse mens. Men ging er van uit, dat alle kwalen, ziektes en ongemakken veroorzaakt werden door de duivel en zijn trawanten. Het was dus zaak die boze machten buiten de deur te houden, of te verjagen uit het lichaam, huis en hof.

Hier werden kruiden voor gebruikt, die op alle mogelijke manieren werden toegepast in het dagelijkse leven. Ze werden in de drinkbakken van het vee gedaan, om de horens van de koeien, in het sleutelgat gestoken of aan de zoldering gehangen, maar vaak ook geschroeid of gerookt. Vaak waren het sterk ruikende lip- en scherm bloemen.

Al deze planten hebben medicinale eigenschappen, maar dat ze heilzaam zijn, omdat ze bv. bacteriën konden doden, wist men toen nog niet.

De verhalen die bij deze planten horen, daarover gaat het vandaag.

Themadag Flower Festifal

26 juli | rondleiding om 10.30 & 14.00 uur
De themadag staat in het teken van de kleuren met een uitgelezen sortiment van vaste planten. Vele van de deze soorten zijn niet alledaags te noemen en vaak alleen maar verkrijgbaar bij specifieke kwekers.

De tuinen zelf bieden een grote variatie aan de lief­hebbers: zo zijn er de borders van vaste planten met mooie kleurencombinaties oplopend van wit, zacht geel, zacht rose, purper en blauw tot geel oranje en rood.

Er is een klassieke rozentuin en in de veentuin en de schaduwtuin vindt men een grote verscheidenheid aan de meest bijzondere schaduwplanten. Een prachtig plein met waterpartij dat is geïnspireerd op het Alhambra loopt uit in een boogpad (berceau) van Gouden Regen. Een alpine rotstuin met een bergbeek geeft toegang tot een gedeeltelijk verzonken kas waarin aarzelend een begin is gemaakt met alpineplanten voor de droge plaat­sen. Ook vindt men hier een grot met een waterval.

Een ieder kan verder genieten van een kruidentuin (met keuken-, verf- en geneeskrachtige kruiden), een gras­sentuin en een bollen- en knollentuin.

Verder worden de tuinen gesierd door verschillend boogmateria­len en andere elementen.

Een metalen pergola biedt plaats aan een tiental ver­schillende soorten druiven en Clematissen. Een houten pergola is aan­gekleed met witte en blauwe regens.

Er zal aandacht besteedt worden aan sortiment,  achtergrond, borderopbouw, kleurenschema’s, combinaties met andere planten, nieuwigheden  etc.

Themadag Indian Summer is coming

30 augustus | rondleiding om 14.00 uur
Natuurlijk willen we dat in onze tuin het gehele jaar wat bloeiends te zien is.

In de Kijktuinen is een border samengesteld van planten waarvan de bloei valt in het najaar. Veel van deze planten bloeien door tot het gaat vriezen. Door gebruik te maken van een assortiment met bloei in het naseizoen laten we zien dat je op verschillende manieren met een tuin kan omgaan.

Themadag Waving grasses

27 september | rondleiding om 14.00 uur
Siergrassen op z’n mooist! Aan het einde van de zomer beginnen de meeste siergrassen met bloeiend en in september/oktober staan deze in volle bloei. Door deze late bloei die zelfs tot in het voorjaar sierlijk blijft zijn siergrassen onmisbaar in een tuin. In Kijktuinen Nunspeet is een speciale grassentuin aangelegd waar bijna alle in Nederland voorkomende grassen en de meest winterharde bamboes te zien zijn.

Daarnaast kijken we naar het gebruik van grassen in borders, onder bomen enz. Verder komen ook andere najaarsbloeiende planten vandaag aan bod.

Themadag Winter is around the corner

25 oktober | rondleiding om 14.00 uur
De een knipt alle beplanting af en ruimt al het gevallen blad op zodat we “netjes” de winter in gaan. Anderen laten alles staan omdat ze dat mooi vinden of nuttig.

Wat kan of moet er al gesnoeid worden voor de winter of doen we dat juist in de winter of in het voorjaar.

Wat is de juiste manier (is er een juiste manier?) en waarom moet het zo. Veel vragen waar u deze dag antwoord op kunt krijgen.